Десет неверојатни животни за кои не сте слушнале

Мајката природа е полнна со изненадувања. Тешко е да се поверува колку многу неверојатни и различни суштества живеат на нашата планета!
Погледнете ги овие десет ретки животни за кои најверојатно никогаш не сте слушнале.

Или Пика

1

Оваа симпатично и неверојатно ретко животно е исто така познато под име “магичен зајак“. Или Пика неодамна беше фотографиран за прв пат во дваесет години. Откриен е на планината Тјан Шан во Кина.

Пинокио жаба

2
Кога мажјакот се обидува да привлече женка или кога ќе насети опасност, му се издолжува носот.

Чипонос мајмун

3

Најреткиот примат во светот беше откриен во 2010 година во северниот дел на Бурма (Мјанмар). Поради необичниот облик на носот, мајмунот секогаш кива кога врне.

Розова риба

4

Пред неколку години, научниците откриле 14 нови видови риби. Во моментов, девет од нив се во опасност од исчезнување.

Бели лилјаци

5

Овие убави бели лилјаци живеат во Централна Америка, јадат овошје, а растат само до 4,7 сантиметри.

Дамбо октопод

6

Ова бизарно морско животно го доби својот прекар поради двете перки на мембрана меѓу нозете, кои потсетуваат на ушите на слонот Дамбо од познатиот анимиран филм.

Розевоокиот скакулец

7

Овој скакулец со впечатливи розови очи живее во планините во планининските делови на Пацификот.

Керакс пулчер

8

Овој преубав шарен рак е откриен во Индонезија минатата година.

Кинеска албино желка

9

Овие мали желки ги користат нивните долги вратови и ноздри за дишење под вода.

Делфинот од реката Амазон

10

Младите делфини од реката Амазон, исто така познати и како розови речни делфини, се светло сиви, но некои од нив стануваат розови како што стареат. Овие делфини не се пријателски настроени и тешко се тренираат така што ретко се чуваат во заробеништво.

Категории
Текнувало

ПОВРЗАНО