Клубот на духовите – елитните истражувачи на паранормално

Клубот на духови е организација за истражување на паранормално. Основана е во Лондон во 1862 година, а се верува дека е една од најстарите познати такви организации.
Својата приказна клубот ја започнува во 1855, кога неколку студенти од Кембриџ се собираа и разговараа за духови и психички феномени.
Меѓу првите членови на Клубот беа познатите писатели Чарлс Дикенс, Вилијам Батлер Јејтс и Сер Артур Конан Дојл.
Како прави истражувачи на натприродно, групата практикувала спиритуалистички сеанси, кои во тоа време биле модерни и дискутирале за морничави теми. Клубот на духовите се распушти во 1870 година, по смртта на Дикенс.

download

Како секогаш ни велат, пронајди некое хоби и занимавај се, така и младите лондонски ентузијасти решиле да си основаат сопствен клуб. Клубот беше приватен, чинеше 82 членови, самата лондонска, аристократска елита од истакнати истражувачи и пионери во областа на паранормалните истражувања. Како што знаеме, поради социјалната и политичката слика на тоа време, на жените не им бил дозволен влез во овој “елитен“ клуб.
Тоа беше повторно воспоставена дванаесет години подоцна, на Сите Светии ден во 1882 година од страна на медиум Stainton Мојсеј и Алфред Alaric Вотс, кој одби да го признае претходниот постоење на клубот и да се тврди дека во неговата оригинална основачи.
По распуштањето, клубот повторно се оформува во 1882 година, на 01.11. Истата година е основано и Друштво за психичко истражување (SPR). За разлика од членовите на Клубот на Духовите, кои работеле во тајност, и биле воглавно спиритисти, SPR беше организација на научници и на скептици, чија цел беше да се пронајде логично објаснување за натприродното и да се откријат измамите.
Категории
Текнувало

ПОВРЗАНО