Мистериозниот гроб од Египет ги открива ритуалите и магиските напивки

Археолозите дешифрираа многу магиски ритуали, клетви, дивинации и напивки на древниот египетски гроб.
Стелата на Метерних е создадена во времето на последниот фараон на Египет, Нектанебо II, некаде во 4-от век пред нашата ера. Се работи за делот од столбовите на Хорус кои ги заштитувале луѓето од крокодили или каснувања од змии.

Но, овој гроб го доби името според министерот за надворешни работи на Австрија, Метерних, кој беше го купи во 19 век, а е уникатен поради сочуваните магични текстови на своето време.
На гигантската стела постојат само неколку, едвај видливи, остатоци, иако во тоа техниката и прецизноста на изработката била типична Египет.

metternich-stela
На горниот дел е прикажан Ра. На секоја страна се четири павијани, гласниците на богот Тот, а се споменува и фараонот Нектанебо. Во централниот дел е натпис за Хорус и џуџето Бес, богот заштитник на домаќинството, семејството и новороденчињата. Долниот дел од стелата е украсен со симболите на Хорус и Ра, Изида и Тот.

На стелата се прикажани и магични рецепти за третирање на отрови, првенствено животнски. Обреди против змискиот отров, на пример, е поврзан со Апофис, серпентинест демон. Стелата се занимава и со мачки, кои во Египет се сметале за божествени животни кои можат да излечат од било кој отров.

Категории
Текнувало

ПОВРЗАНО