Најозлогласените вештерки и вештери – кремот на културата

Во историјата слушнавме многу приказни за моќните луѓе кои успеале да стигнат до посакуваната позиција со користење на магија и тајни вештини. Некои од нив станале богати и познати, благодарение на своот талент, додека другите биле убиени, благодарение на истото.
Сите овие луѓе имаат нешто заедничко: светот се сеќава на нив како вештерки и вештери.
Мол Дајер
1
Мол Дајер живеела во 17 век, во округот Сент Мери, Мериленд. Многу работи во врска со неа се обвиткан во мистерија. Таа се занимавала со исцелување со растенија, била бездомник, а преживувала преку великодушноста на другите. Како и сите жени кои се занимавале со “чудни“, поинакви работи, се разбира дека Мол Дајер била обвинета за вештерство. Таа побегна во шумата, а по неколку дена едно локално момче го пронајде нејзиното тело. Мол Дајер била замрзната (ова се случувало во зимно време), во клекната позиција, со една крената рака. Проклетството на Мол Дајер со векови предизвикувало студени зими и епидемии. Нејзината репутација на крајот служеше како инспирација за филмот “Blair witch project“.
Лори Кабот

Staff file photo Laurie Cabot will close her Salem store, The Official Witch Shoppe, on Pickering Wharf at the end of the month.

Кабот е една од најпознатите промовирачи на вештерство во САД. Девојка од Калифорнија, со легендарната историја како танчерка, има продавница во Салем, Масачусетс, историскиот епицентар на ловот на вештерките. Нејзината продавница стана туристичка дестинација, а Кабот брзо стана една од најпознатите вештерки во светот. Дури и локалната самоуправа ја прогласи за официјална “Вештерка од Салем”. Таа е автор на многу книги и има големо влијание на Wicca религијата.
Џорџ Пикингил

3

Џорџ Пикингил бил висок, застрашувачки човек кој живеел во 19 век и непријателски се однесувал. Носел долги, остри нокти, а бил познат како лукав човек и практикант на народна магија. Според него, неговото магично потекло датира од 11-от век, од вештерката Јулија Пикингил. Џоеџ бил грд, непосакуван човек кој често ги тероризирал соселаните за пари и пиво. Бил почитуван иако бил и фанатик.
Ангела де ла Барте
4
Ангела де ла Барте била благородничка и озлогласена вештерка која живеела во 13-от век. Била запалена на клада поради голем број на недела , според инквизицијата како: сексуални односи инкубус, раѓање на демон во облик на волк-змија, кој бил обвинет за исчезнување на децата во оваа област, нели, логично, што друго би можело да биде. Во реалноста, Ангела била само ексцентрична,  или можеби ментално болна жена, која подржувала гностичко христијанство.
Волшебникот Абрамелин

5

Вистинскиот идентитет на човекот кој живеел во 15-ти век, познат како Волшебникот Абрамелин не е познат. Сепак, неговото наследство живее во форма на илјадници следбеници и имитатори. Абрамелин бил моќен вештер кој зад себе оставил ракописи за магични системи. Системите се базираат на магичните симболи кои можат да се активираат само во одредени периоди и со користење на одредени ритуали. Во 1900 година, ракописот е отпечатен во вид на книга наречена „Книга на светата магија на Абрамелин“. Книигата стана голем хит во окултните заедници, а влијаела и на господин господин Алистер Кроули.
Алис Кајтлер

6

Долго време Ирска успеа да одолее на овој масовен, параноичен лов на вештерки, но на крај и они подпаднаа под ова силно влијание. Една од првите и најпознатите жртви на ова лудило била Алис Кајтлер. Богата лихварка чии сопрузи имале навика да умираат, оставајќи и големи наследства. Во 1324 година, црковните официјални лица ја суделе за еретика. Таа не била само првата вештерка која била обвинета за вештерство, таа, исто така, била и првата жена која била директно обвинета за сексуални односи со инкубус. Алис успеа да избега, наводно во Англија. Без разлика дали таа навистина се занимавала со магија и вештичарство, историски, таа е запаметена како првата вештерка во Ирска.
Елифас Леви

7

Алфонс Луј Констант, познат под името Елифас Леви Захед, е човек кој во голема мера е одговорен за мистичните вештини кои се практикуваат денес. Во текот на 19-от век, Елифас Леви истражувал голем број на системи на верувања, од христијанството и јудаизмот, до маргиналните верувања како Тарот и делата на алхемичарите. Тој е автор на многу книги за ритуална магија. Леви е особено познат по неговите дела за Бафомет, демонски ентитет кој наводно бил поврзан со витешкиот ред на Темплари.
Категории
Текнувало

ПОВРЗАНО