Потврдена е првата клиничка студија за канабисот за менталното здравје

Универзитетот на Британска Колумбија ја започна најголемата канадска студија за канабисиот во последните 40 години. Оваа студија е прв ваков вид на студија која се обидува да го докаже влијанието на тревата кај психијатриската состојба, односно пост-трауматски стрес.
Постојат многу ситуации кои го третираат медицински канабис за медицина, но пост-трауматско стресно нарушување е можеби една од најчестите.
Околу 7,8% од возрасните луѓе во САД (5,2 милиони луѓе) имаат искусено ПТСН во одреден момент во својот живот. Се проценува дека 9% од Канаѓаните, исто така, го имаат ова нарушување.

1-ubc-launching-first-clinical-study-cannabis-mental-health-despair

Доказите покажуваат дека ветераните, и од САД и од Канада, пронашле начин за олеснување на проблемот со употреба на канабис.Универзитетот на Британска Колумбија (UBC) сака да ја тестира оваа теорија.
Канабисот им помага на пациентите да спијат, а ја намалува и анксиозноста.
Студијата за канабисот, како третман за ПТСН, е клучен чекор кон учењето како да се третира ПТСН ефективно.
Иако, се уште не се знае многу за ефикасноста на фармацевтските третмани, ова истражување е од клучно значење за легитимитетот на медицинскиот канабис, а е и потенцијално голем чекор кон подобрувањето на третманот на психичките состојби.
Категории
Текнувало

ПОВРЗАНО