7 причини зошто новите гитари се подобри од старите, Vintage гитари

Музичкиот новинар Eric Kirkland ни претстави една интересна идеја, односно мислење, во кое објаснува зошто новите гитари се подобри од старите, Vintage гитари.
Имено, се работи за исклучително негово сопствено мислење. Тој не се обидува да го отфрли значењето на раната изработка на гитарите, ниту пак дека старите гитари се безвредни инструменти во кои не треба да се инвестира.
Тој тврди дека денес гитарите се креираат со цел да се надминат старите дизајни, што се однесува до звукот.

4025-desktop

Ова се неговите 7 причини зошто новите гитари се подобри од старите:
1. Оригиналните, иконските тонови не се создадени на старите гитари
2. Гитарите од 50-тите, 60-тите и 70-тите години не беа претерано, односно постојано добри
3. Многу талентирани креатори на гитари денес создаваат инструменти “инспирирани” од vintage гитари, кои имаат подобар звук
4. Денес се користи многу поквалитетно дрво за изработка на гитари
5. Времето “ги јаде старите гитари“, со што се губи квалитетот
6. Денешните дрва имаат подобар квалитет
7. Тонот се создава со креирање, а не со текот на времето
Се сложувате со мислењето на Ерик или сепак vintage си е vintage?
Категории
Текнувало

ПОВРЗАНО