Луди начини на кои луѓето се дрогирале низ вековите

Луѓето пронаоѓале многу различни начини да се дрогираат, со векови. Настрана од употребата на канабисот, која датира од пред илјадници години, постојат неколку начини да се постигне ефектот на дрогираност. Некои од овие начини дури никогаш не биле ни забранети, а овие наркотички растенија најчесто се користеле за медицински и духовни цели.
Беладона

 

1
Беладона, исто така позната како “deadly nightshade” е супстанција која, наводно, ви помага да летате.
Женските шамани во средниот век на своите долги стапови ја нанесуваа оваа халуциногена “летечка маст” (од која беладона е главната состојка).
DMT грав

2

Исто така познат како “Anadenanthera“, гравот DMT може да се пронајде на пасишта во Латинска Америка. Оваа супстанца, се сушел и мелел. Се работи за доста моќна дрога која се појавува и во митовите на создавањето во повеќе култури.
ЛСА

3

Пред ЛСД, постоеше ЛСА, дрога која има сличен ефект. Се користела за време на ритуалите за иницијација.
Буника

4

Настрана од тоа што се работи за отровно растение, буника делува и како прилично моќен седатив и прото-аналгетик.
Кат

5

Уште едно стимулативно растение е кат, еден од најстарите лекови во Африка и на Арапскиот Полуостров. ЛКуѓето на џвакале лисја, поради што, наводно добивале енергија и благо чувство на еуфорија.
Опиум

6

Луѓето го користеле опиумот уште од средината на четвртиот милениум пред нашата ера. Добиен од цвеќе на афион, опиум го својот патот и до Европа, Источна Азија, преку тргување со свилата.
Категории
Шуш - Буш

ПОВРЗАНО