Мисконцепции поврзани со Влад Тепеш ака Дракула

Секој има слушнато за името Влад Тепеш, озлогласениот средновековен владетел за кој се вели дека бил инспирација за грофот Дракула. Постојат безброј приказни за неговата тортура, пиење крв и владее со железна тупаница. Колку од овие приказни се вистински историски факт не може точно да се каже, а голем дел од вистинскиот живот на Влад Тепеш е обвиткан во темни сенки кои ги осветлувале со фикција.

drakula1

Тој всушност не бил инспирација за Дракула?

Додека сите го сметаат Влад Тепеш за инспирација за Дракула, синот на Брам Стокер, Ирвинг, тврди дека неговиот татко ја доби идејата на сон. Историчарите и биограферите на Стокер ја развилле идејата дека тој бил присутен на вечера унгарски професор Vambery, кој зборувал за Влад Тепеш. Врската меѓу Дракула и Влад III прво се појавил во 1958 година во работата на истражувачот Василиј Киртли. Тој укажа дека биографијата на Van Helsing е доказ за врската помеѓу двата лика. Не постојат докази кои укажуваат дека Влад III бил поврзан со најпознатиот вампир во светот, но митот продолжува.

За значењето и употребата на името “Дракула” се уште се дебатира

Иако Стокер напиша дека “Дракула” значи “ѓаволот” се уште се дебатира околу тоа што точно значи самото име. Името “Дракула” генерално се однесува на таткото на Влад, а неговиот син, Влад III, се смета за “синот на Дракул”, односно “синот на змејот“, што е поврзано со неговата темна репутација. Романскиот научник и историчар Radiutiu има теорија за која вели дека името е всушност грешка во спелувањето на словенското-романското име ” Драго “, што значи” блиски “.

2

 

Идејата дека Влад пиел крв потекнува од погрешен превод?

Суровоста на Влад III била легендарна, но идејата дека тој ја пиел крвта на своите непријатели можеби е ништо повеќе од еден погрешен превод. Во 1463, една песна наречена ““Von ainem wutrick der heis Trakle waida von der Walachaei” (приказна за насилниот и лудиот човек наречен Дракула) вели дека Влад III го натопил својот леб во крвта на мажите, жените и децата. Всушност може да се работи за погрешен превод, а истиот стих всушност да вели дека тој ги измил рацете со крвта. Исто така е сосема можно дека се работи за метафоричко крвопролевање.

 

Тој веројатно никогаш не живеел во Трансилванија?

Трансилванискиот туризам е поврзан со измислениот вампир и нивниот најозлогласен владетел, но некои историчари веруваат дека Влад III некогаш не живееле таму. Florin Курт, професор по археологија и средновековна историја на Универзитетот во Флорида, укажува на тоа дека ова е уште една приказна. Тој никогаш не живеел во замокот Бран. Можно е да се родил во Сигисоара, а подеднакво е можно и дека е роден во Тарговиште, кралското седиште на Влашка.

3

Никој не знае како починал. . .

Кога се повлекол од Карпатите, Влад помина 13 години како затвореник на Матиас Корвинус. Тој бил ослободен во 1475 година, а почина некаде кон крајот на 1476 година од непознати причини. Една приказна вели дека тој почина во битка, кога неговите трупи биле пречекани во заседа од страна на Турците. Другите пак укажуваат на тоа дека го убиле неговите луѓе
Постојат дури повеќе приказни за тоа што се случило со телото на Влад. Според повеќето извори, го убиле, а неговата глава била испратена до султанот Мехмед како доказ за неговата смрт. Остатокот од неговото тело, наводно, било однесено во црквата Снагов.
Стефан скитникот укажува на тоа дека тоа не му било крајно почивалиште, туку дека потоа неговото тело е однесено во Цариград, а потоа во Ѓурѓовден, бугарски манастир. Постојат многу теории поврзани со оваа тема, но постои и недостиг на факти, така што ова сепак, барем за сега, ќе остане уште една мистерија која тек треба да ја откриеме.

Категории
Шуш - Буш

ПОВРЗАНО