Феноменот на племето Хунза

Долината на реката Хунза (на границата меѓу Индија и Пакистан) се нарекува “оаза на младите”. Животниот век луѓето кои живеат таму е 110-120 години. Тие речиси никогаш не се разболуваат и изгледаат младешки.

Според легендата оваа мала планинска државаа а е основана од страна на група на војници на Александар Велики во текот на Индиските освојувања.
Овој изгубен свет е малку познат во јавноста, не само поради географските причини, туку и политички: Хунза се наоѓа на територијата на која речиси 60 години се води спорот помеѓу Индија и Пакистан.

hunza1

Се верува дека Хунзите повторно ги откриваат хипиците, кои талкаа во 70-ти години низ Азија во потрага по егзотика.
Хунзите се капат во студена вода, па дури и на температура од 15 степени под нулата, на 65 години раѓаат деца, а во текот на летото јадат свежо овошје и зеленчук.

Шкотскиот лекар MekKarison, кој прв ја опиша среќната долина, истакна дека Хунзите внесуваат во просек 1.933 калории кои содржат 50 g протеини, 36 грама масти, 365 гр јаглехидрати.

Шкотланѓанецот, кој живеел во близина на долината Хунза 14 години, дојде до заклучок дека главен фактор на долговечноста на овој народ е исхраната и планинската клима.

hunza2

Висока способност за работа во најширока смисла на зборот, кај племето Хунза се манифестира со танци и игри. За нив е вообичаено секој ден да минуваат од 100 до 200 километри. Хунзите имаат силни нерви, тие никогаш не се лутат, не се жалат, не се нервозни, не покажуваат нетрпеливост, не се расправаат едни со други и со целосен ментален мир ја надминуваат физичката болка, проблемите и бучавата.

Категории
Шуш - Буш

ПОВРЗАНО