6 мистериозни историски објекти кои сè уште не можат да се објаснат

Историјата на човештвото е стара неколку милениуми, а историчари никогаш не ги дознаа сите нејзини тајни. Артефакти пронајдени во текот на археолошките ископувања понекогаш експертите ги оставаа со повеќе прашања отколку одговори. Но тоа само ја прави потрагата по вистината уште поинтересна.

Ова се 6 најзначајни и најпознати историски објекти откриени во текот на годините, кои историчарите и археолозите не можат да ги објаснат.

Камени сфери во Костарика

1

Овие мистериозни камени формации се интересни, не само поради нивната совршено сферична форма, туку и по своето непознато потекло и намена. Откриени се во 1930-тите од страна на работниците кои ја расчистувале џунглата. Локалните легенди сугерираат дека мистериозните сфери содржат скриено злато, но кога некои од нив беа разнесени отворен со динамит, испадна дека сепак се празни.

Батеријата во Багдад

2

Се чини дека Месопотамците ни дадоа идеја за тоа како да се произведе електрична енергија, долго пред да биде откриена. Во 1930 година е откривен еден мистериозен артефакт, недалеку од Багдад. Таканаречената “Багдад батеријата” беше тегла од 13 сантиметри, со ‘рѓосани железни шипки. По испитувањето на нејзината изградба, експертите дојдоа до заклучок дека се работи за античка батерија, способен да произведе струја од 1 волт.

Ракописот Voynich

3

Ракописот Voynich е можеби најмистериозната книга во светот. Авторот е непознат, а истата е напишана на неразбирлив јазик. Страниците се полни со необјасниви симболи и чудни илустрации. Она што го прави ракописот необичен е тоа што е напишан со користење на крајно уникатна азбука, која нема никаква врска со било кој познат систем на пишување. Книгата сè уште не е дешифрирана.

Златните статуетки на Инките

4

Овие златни статуетки на мистериозните животни, пронајдени во Јужна Америка, потсетуваат на летечки машини. Токму она што служело како инспирација за нив останува непознато.

Во 1996 година, германските конструктори на авиони, Algund Eebo и Peter Belting, ја потврдија хипотезата дека фигурините се летечки машини. Тие изградија точни реплики, зголеми и опремени со мотори и системи за радио контрола.

4-2

Генетскиот диск

5

Овој извонреден артефакт современите научници биле во можност да го набљудуваат преку микроскопи. “Генетскиот диск” ја покажува концепцијата и развој на човечкиот ембрион. Покрај ова, сликите прикажуваат навистина бизарна верзија на човечка глава. Дискот е направен од исклучително цврст материјал кој никој не може да разбере како се произведува.

Механизмот на Антикитера

6

Механизмот на Антикитера е еден од најстарите познати компјутерски механизми. Историчари тврдат дека механизмот имаше цел да ја покаже позицијата на сонцето и месечината, како и движењето на планетите на небото.

Категории
Шуш - Буш

ПОВРЗАНО