Вонземјаните се меѓу нас

 

Tardigrade, или водна мечка, е микроскопски воден жител кој расте до околу еден милиметар во просек. Тоа е малку чудно животно кое може да издржи температура близу на апсолутна нула, како и над точката на вриење на водата, може да издржи неверојатни количини на радијација, и може да живее без храна и вода повеќе од десет години. Исто така се знае дека се способни да преживеат во суровиот вакуум простор. Tardigrade има најодалечена ДНК од било кој цицач. Вистински вонземјанин.

3-water-bear-eye-of-science-and-science-source-300x258 e02-tardigrade-300x168 tardigrades_in_space-300x168

 

Категории
Шуш - Буш

ПОВРЗАНО