• Печатот и персоната на Ингмар Бергман

  Шведскиот режисер, Ингмар Бергман, почина 16 дена откако го прослави својот 89-ти роденден. Во текот на својата кариера сними повеќе од 40 филмови во кои, честопати ја истражувал комплексноста на односот помеѓу мажот и жената. Роден е во Упсала, северно од Стокхолм, на 14 јули 1918 година. Како помошник...
 • Федерико Фелини – поинаква визија на животот

  Влијанието на Фелини на филмската уметност е немерливо. Големите режисери како Тери Гилијам, Дејвид Линч, Тим Бартон и Емир Кустурица, кои во своите филмови мешаат сонови, минато и сегашнос, го истакнуваат Федерико Фелини како својот голем идол. Режисер, карикатурист, лажго, кловн, поет, забавувач, љубител на жени со големи гради,...
 • Од дивинација, гатање и прераскажување на иднината до илузија или измама

  Дивинација е раскажување на иднина врз основа на верувањето дека универзумот има план за секој човек, а со вистинските алатки и способности можат да се дознаат сите одговори. Без разлика дали се работи за хиромантија, односно гледање на дланка, огледало, грав или канализирање на духови, методите можат да се...
 • Филмови базирани врз словенската митологија

  Доколку сте фан на епски, митолошки филмови со херои, борби, мистични суштества, сигурно сте гледале многу филмови на оваа тема. Најпознатите филмови базирани врз одредена митологија најчесто ги опфаќаат познатите митови и легенди поврзани со некој народ, нордиската и келтската митологија се најпопуларни, но постојат и филмови, како и анимирани...
 • Не верувам во натприродно, но натприродното верува во мене – македонски хорор филмови

  Кога една вечер седнав со еден пријател да зборувам за хорор филмови во Македонија, сфативме дека нема многу познати снимени филмови на оваа тематика. Во домашната кинематографија се уште владеат комедиите и драмите, кои неретко се симбиоза на двата жанрови. Се запрашавме која тематика би го направила успешен и убедлив...
 • Најдолгите филмови на сите времиња

  Уметничките филмови често се неоправдано оптоварени со стереотипот дека се предолги, односно создадени со цел да бидат напорни за гледачот. Модерните блок-бастери кои се подолги од 2 часа најчесто се преполни со акциски секвенци кои гледачот ќе го оттргант од приказната и ќе го забавуваат. Така имаме долги сцена...
 • Филозофијата на животот преку слики

  Денес е популарно често да се филозофира за животот, што е добро, што е лошо во нашето општество. Најчесто сите овие расправии завршуваат со заеднички фотографии на социјалните мрежи, еден куп лајкови и други емотикони кои виртуелно ги изразуваат нашите чувства, бидејќи ние самите станавме премногу мрзливи да ги...
 • Футуристичка визија на Скопје скроена во алтернативната иднина

    Во духот на проектот Скопје 2014, или како и да го нарекуваат денес, Одисеја 2001 или архитектонскиот Фаренхајт, решивме да напишеме сторија за едно поинакво Скопје. Скопје на Кензо Танге. Историјата вели дека по страшниот земјотрес во 1963 година, Скопје било одново изградено, претежно според големиот план на...
 • T’га за југ или како се изгубивме во сопствената сенка?

  Во денешно време често сме соочени со секаква пропаганда, не само на Балканот, туку и во светот. Се величаат националноста, егоизмот, верата, индивидуалноста и посебноста. Секој народ е посебен, секој народ заслужува среќа, секој народ е потомок на некое големо племе кое пред многу илјади години освојувало, пустошело и...