• Запознајте го балканскиот Неси од Дунав наречен Кемза

  За балканскиот Неси, наречен Кемза, кој демне во реката Дунав постојат многу приказни, најмногу во Смедерево каде локалните речни рибари со векови ја пренесувале легендата за Кемза, чудовиште кое од длабочините ги демне рибарите и пливачите. Никој не знае кога за прв пат се спомнува Кемза, но судејќи според...
 • Во викингшка гробница е откриен канабис?

  Научниците откриле тело на жена на бродот Oseberg со кожена торба полна со канабис. Oseberg датира од 834 п.н.е. и е најбогатата викингшка гробница што досега е откриена. Бродот е откопан во 1904 година, а на бродот биле пронајдени две тела на жени. До нивните тела имало неколку ткаени...
 • ЗАБРАНА ЗА ЕМИТУВАЊЕ НА СРПСКА МУЗИКА

  Здружението за заштита на авторските и музички права (ЗАМП), на барање на Организацијата на српските музички автори СОКОЈ, им забрани јавно емитување на музика од репертоарот на СОКОЈ на сите радио и телевизиски станици на територија на Република Македонија. Забраната стартува од 1 октомври (сабота) и оттогаш нема да...
 • Светот е полн со чудовишта, а ова се легендите за нив

  Луѓето тврделе дека имаат видено чудовишта уште од времето кога почнаа да комуницираат. Ови приказни, вистински или лажни, најверојатно нема да запрат во скоро време. Светот е полн со чудовишта, а ова се легендите за нив. Tag Vandren – шетачите на покривите Tag Vandren , во слободен превод, шетачите...
 • Мисконцепции поврзани со Влад Тепеш ака Дракула

  Секој има слушнато за името Влад Тепеш, озлогласениот средновековен владетел за кој се вели дека бил инспирација за грофот Дракула. Постојат безброј приказни за неговата тортура, пиење крв и владее со железна тупаница. Колку од овие приказни се вистински историски факт не може точно да се каже, а голем...
 • Конечно знаеме што е дежа ву…или не

  Како и секоја статија која започнува со осредено истражување и оваа ќе ја започнеме на класичен начин со: Научниците имаат ново објаснување за едно од најчудните особености на нашиот мозок – феноменот наречен дежа ву. Шкотскиот професорот Акира О’Конор мисли дека се работи за далавери во нашиот мозок. За...
 • Викинзите ја измислиле рап битката во петтиот век?

  “Flyting“ е име за ритуално, поетска размена на навреди, а се практикувала главно помеѓу 5-ти и 16-ти век. Зборот потекнува од староанглискиот збор“flītan“, што значи караница. Сличен на модерните “рап битки” античкиот flyting често беше провокативен и вклучуваше “обвинувања за кукавичлук или сексуална перверзија.” Нордиска литература содржи приказни за...
 • Ова се најлошите луѓе во светот

  Историјата ги испишува крвавите и бруталните страници на нашите животи исполнети со егоизам сокриен под макијавелизмот и потребата за моќта. Иако постоеле многу лоши луѓе на светот, кои не се запишани во историските книги, некои познати личности биле најпознати токму по својата бруталност, алчност и копнеж за манипулација и...
 • Конечно е откриена тајната на Бермудскиот триаголник?

  Бермудскиот триаголник е една од големите мистерии која им задава главоболка на научниците и морнарите со години. Во текот на последните неколку векови се смета дека десетици бродови и авиони исчезнаа во делот на Атлантскиот Океан наречен триаголникот на Бермуда. Место обвиткано во мистерија години, според последните наоди изгледа...