војна

 • 9 апокалипси кои светот ги преживеа

  Како што секоја година медиумите ни го најавуваат крајот на светот, да не ја заборавиме фамозната 2012 година, кога сите се простивме со јака журка, или кој како, додуше, еве еден преглед на 9-те најпознати апокалипси кои светот ги преживеа до сега. 9. Dust Bowl Апокалиптична суша ги погоди...
 • Вудсток – фестивал на дрога, секс и музика

  Денес постојат многу различни музички фестивали на кои настапуваат познати светски имиња, но ниту еден од нив никогаш не го надмина Вудсток кој се одржа во 1969 година. Вудсток можеме да го наречеме најголем поп фестивал на 20-от век кој траеше три дена (16-18 август). Фестивалот се одржуваше на...
 • Ова се најпознатите проклетства на светот

  Верување во клетви денес се чини малку примитивнo и смешно. Сепак, некои работи се понекогаш едноставно премногу страшни, што прави да се сомневаме во сопствената реалност, а некогаш работите не можат да бидат само случајности. Токму поради ова, верување во проклетства и клетви и ден денес преживува, а ова...
 • Најбизарните војни експерименти во историјата на војувањето

  Во војните не постојат победници, сите губат. Тоа е факт. Војните се ужасни, одвратни и целосно надвор од мода, но за жал долго време ќе чекаме да завршат засекогаш, а можеби ни тогаш нема да завршат. Како би кажале војните лица и големите челници, битна е победата, редовно користејќи...
 • Моаи-светците кои ги уништиле своите жители

  Познатите острови Рапа Нуи или Велигденски острови од секогаш кај луѓето буделе интерес за овие мистериозни статуи. Неодамна дознавме што се наоѓа под статуите, но дали ја знаете историјата на истите? Кој живеел на овие острови и каков крај ги дочека домородците? Велигденските острови се наоѓаат помеѓу Тахити и...
 • Најшокантните документарни филмови

  Како визуелен медиум, документарниот филм често успева во портретирањето на незамисливото далеку подобро од било која книга. Опфајќајќи ги темите од последици на злоупотреба до ужасите на нуклеарната војна. Следниве злогласни документарци ги шокирале гледачите и нивните перцепции на реалноста. Ова се најшокантните документарни филмови. Aokigahara / Шумата на...
 • Неверојатни историски места изгубени засекогаш

  Некои историски места се засекогаш загубени за нас, преку војна, вандализам, или самата глупост. Сингапурски камен Колосалната карпата голема 3 метри, широка 3 метри стоела на влезот на реката Сингапур, испишана со античките букви кои никој не може да ги дешифрира. Се работи за варијација на Стариот Суматрански јазик...
 • Митските места кои можете да ги посетите веднаш!

  Атлантида! Валхала! Шангри-Ла! Рајските локации кои ги гледавме во филмовите, во игрите и на телевизија. Места на богатството, убавина и среќа кои и припаѓаат на митологијата. Кога би ги пронашле овие места, верувам дека веднаш би се качиле во авион да ги видите. Но, што ако ви кажеме дека...
 • 5 чудесни откритија од Втората светска војна

  Седум децении по Втората светска војна сеуште можат да се пронајдат артефакти од овој период низ целиот свет. Варираат од борбени авиони во пустината до борбени авиони загубени на океанското дно. Ова се 5 од најпознатите неверојатни откритија кои се појавија во последните 10 години. Јапонски воен брод HIJMS...