градови!

 • 5 мистериозни изгубени градови

  Атлантида е можеби најпознатиот изгубен град, но далеку од тоа дека е единствен. Во многу други изгубени градови се крие уште поголемо богатство, знаење и одговори на многу мистерии. Ова се 5 мистериозни изгубени градови: Изгубениот град “З“ Уште од времето кога Европејците за прв дошле во Новиот свет,...
 • 9 апокалипси кои светот ги преживеа

  Како што секоја година медиумите ни го најавуваат крајот на светот, да не ја заборавиме фамозната 2012 година, кога сите се простивме со јака журка, или кој како, додуше, еве еден преглед на 9-те најпознати апокалипси кои светот ги преживеа до сега. 9. Dust Bowl Апокалиптична суша ги погоди...
 • Колку долго треба да штедите за да купите стан?

  Дали некогаш сте се запрашале колку долго треба да штедите за да купите стан во најголемите градови во светот? Од чиста љубопитност научете колку години би ви биле потребни во одреден град за да си овозможите купување на стан. Имајте на ум дека ова е чисто хипотетичка ситуација. Бројките...
 • Велосипедска патека

  Велосипедска патека 100 метри со пречки   Велосипедски патеки се нужни во сите поголеми градови во Македонија, каде што има пренатрупаност во сообраќајот. Свеста за здрава околина треба не само да им ја развиваме на децата но и самите ние треба да покажеме на дело дека сме свесни што...
 • Најстарите градови во светот

  Лесно е да се дефинира еден град, особено современ. Речиси сите ги имаат истите атрибути, добро познати на сите. Но, како би ги дефинирале најстарите градови во светот? Што еден стар град треба да поседува да стане легендарен? Посебен? Градовите се древни, чудесни џинови изникнати од коските на почвата...
 • Kритична маса 43: Здрав транспорт за здрави градови!

    Градовите не се само имиња и слики, тие се и начини на функционирање, на движење, тие се начини на дишење. Со плановите на еден град, не се предвидува само што каде ќе се гради, туку и како ќе дишат неговите граѓани. Соочени со енормно загадување од различни извори...