ефекти

 • Како се создаваат звучни ефекти за филмови?

  Дали некогаш сте виделе Фоли уметници? Веројатно не, бидејќи нивната работа е да останат невидливи и да создадат чувство на реалност во филмовите, со користење само на звукот. Фоли уметниците ги рекреираат амбиентните звуци во студио, а како изгледа сето ова, погледнете во видеото:...
 • Светло, камера, смрт: луѓе кои починале на сетот при снимање на филмови

  Магијата на снимањето на филмовите може да биде волшебна, од акробации и грандиозност до специјални ефекти! Но што се случува кога магијата ќе ја замени трагедијата, односно смрт на сетот? Овие филмови ќе бидат познати во историјата токму поради овој факт – несреќните случаеви кои се случиле при снимање,...
 • Специјалните ефекти во филмовите пред компјутерите

  Пионерите на Холивуд биле повеќе од само раскажувачи, тие беа илузионисти. Почетоците на киното донесоа со себе сосема нов вид на магија: визуелни ефекти. Не било потребно многу време пред кинематограферите да сфатат дека со менување на аголот на камерата ја менуваат и перцепцијата на гледачот. Од овој концепт...
 • Како би изгледале филмовите без специјалните ефекти?

  Со напредувањето на технологијата можеме да гледаме се повеќе и повеќе фантастични светови на нашиот екран. На еден или друг начин, сите фантастични, епски или научно фантастични филмови ги рекреираат алтернативните реалности во кои гледачите сакаат да веруваат. Но како изгледаат овие филмови без магијата на специјалните ефекти? Убедете...
 • Грозни CGI моменти во високобуџетни филмови

  Признајте, сите сте зависни од CGI ефекти во новите филмови, што пола од вас више не ни сака да ги гледа старите филмови, а некои нови генерации не се ни запознаени со концептот на црно-белите филмови. Акцентот во старите филмови отсекогаш бил на приказната, бидејќи не се користеле модерните...
 • FX3X во авантурите на Зулендер 2

  Македонската компанија за анимација и визуелни ефекти FХ3Х учествуваше во визуелните ефекти на комедијата Зулендер 2, која од четврток ќе се прикажува во Скопје. Миливоје Ѓорѓевиќ, ко-сопственик и извршен продуцент во ФХ3Х, за работата на овој проект вели дека Зооландер 2 е една од култните пародија комедии, кои на...
 • Денешниот банер има неочекуван ефект

  Денешниот банер кој го гледате најгоре, десно од логото на нашиот веб сајт, гледајте го само од право и не фаќајте други агли, бидејќи грејдиентот има поинаков, ефект што не го очекувавме! (Ова важи само за ЛЦД монитори). 🙂    ...
 • 110 години од филмската историја во фотографии

  Почнуваме од немиот филм The Great Train Robbery (1903), кој се смета за прв американски вестерн во историјата на филмовите. Првиот светски театар посветен на филмови се појави во Питсбург во 1905 година. Неговите основачи го нарекуваа „Никелодеон“. Во 1902 година, француски нем филм A Trip to the Moon...