Жени

 • 11 филмски пионерки на Холивуд

  Холивуд, како сите знаеме, е една голема машинерија за пари, за која нема потреба ни да се пишува посебен вовед. Да бидеме искрени, Холивуд можеме да го наречеме и клуб за мажи, бидејќи според статистика само 9% од најуспешните филмови се режирани од жени, а само 15% од жени...
 • Секси ѕвезди се заменуваат со влијателни жени

  Pirelli, италијанскиот производител на гуми, секоја година вади годишен календар со голи и оскудно облечени жени. Но, во 2016, наместо оваа вообичаена рутина, најпосле решиле да го сменат својот “порнографски“ концепт со нешто повредно. Нивниот календар на 2016 година наместо секси жени е составен од мислители, спортисти, бизнисмени и...
 • Бестрашни и чудесни жени во новиот филм на Тим Бартон

  Картите за премиера на долго најавуваниот филм Домот за необични деца на госпоѓа Перегрин се пуштени во продажба. Премиерата во кината е закажана за 29 септември! Познатиот режисер, Тим Бартон, после своите бајковити остварувања, како што се Алиса во земјата на чудата, Чарли и фабриката за чоколада, Бетмен и Евард...
 • Најјаките жени воини во историјата

  Во историјата сме запознаени со многу народни херои кои најчесто се мажи, но постоеле и многу жени воини, од кои не се сите забележени во историјата. Голем број жени воини воделе битки со нивните војници и се бореа со неверојатна енергија и храброст. Ова се некои од најјаките жени...
 • Историјата на вибраторите

  До 20-от век, американските и европските мажи, вклучувајќи ги и лекарите, верувале дека жените не доживуваат сексуална желба или задоволство. Жените биле убедувани да веруваат дека немаат сексуален нагон. Овие верувања оставиле огромен број на луѓе сексуално фрустрирани. Несаканите дејства беа анксиозност, несоница, раздразливост, нервоза, еротски фантазии, чувство на...
 • Босански жени во борба со егизистенцијализмот (видео)

  Помала сообраќајна несреќа во Велика Кладуша во Босна резултираше со жестока расправија на две жени возачи сред улица, која многу брзо стана популарна на YouTube. Гласно колнење, пцуење и борба со егзистенцијалистичките прашања. Ова ги забавуваше сите присутни поминувачи на улицата. https://www.youtube.com/watch?v=e8pswPrdfeE...
 • Бурните дваесетти години – ера на промени

  “Бурните дваесетти години“ е термин кој се користи за 1920 година во западниот свет. Тоа беше период на економски просперитет со карактеристична културна предност во САД, Канада и Западна Европа, особено во големите градови како Њујорк, Монтреал, Чикаго, Детроит, Париз, Берлин, Лондон и Лос Анџелес. Во Франција и во...
 • Непознати жени од познати уметнички дела

  Ако не сте критичар на уметноста, ќе можете да се идентификувате со уметникот одговорен за одредена слика. Но колку всушност знаете за луѓето портретирани во овие извонредни дела? Ова се животните приказни на непознати жени од познати уметнички дела. Огист Реноар “Portrait of the actress Jeanne Samary“ (1877) Актерката...
 • Валкири – нордијските жени воини

  Валкирите се жени воини во нордијската митологија кои ги собираат мртвите војници кои загинале во борбите и ги носат во Валхала. Зборот Валкира значи “избирачи на убиените”. Овие убави млади жени, кои се понекогаш и бесмртни, трагаат по најхрабрите убиени војници. Во античката Нордијска митологија, пред да биле поврзани...