крв

 • Мисконцепции поврзани со Влад Тепеш ака Дракула

  Секој има слушнато за името Влад Тепеш, озлогласениот средновековен владетел за кој се вели дека бил инспирација за грофот Дракула. Постојат безброј приказни за неговата тортура, пиење крв и владее со железна тупаница. Колку од овие приказни се вистински историски факт не може точно да се каже, а голем...
 • Длабоко вкоренети вуду тајни откриваат дали постојат зомбија

  Мртвите можат да се вратат во живот како зомбија, несвесни за себе и работите што ги прават, под влијание на врачевите. Во ова веруваат луѓето на Хаити со длабоко вкоренети вуду традиции. Дали вуду врачевите навистина имаат моќ да ги вратат луѓето во живот после нивната смрт или се...
 • Големиот Guignol – театарот на стравот

  Во 1897 година францускиот писател Oscar Metenier купи театар во Париз, во областа Пигал. Ова беше најмалиот театар во Париз, но и сосема атипичен. Со два голема ангела над оркестарот и неоготски дрвени облоги и железни огради. Театарот du Grand-Guignol – значи буквално “голема куклена претстава” своето име го...
 • Големото куче постојано ја демне својата сопственичка

  Се работи за 2-годишниот Cyrus кој сака да ја демне својата сопственичка Лорен. Тој речиси постојано ја прати и демне, како убијците од американските тирлери. Бидејќи целата ситуација стана малку чудна, Лорен реши да ги снима сите овие ситуации на демнење. “Имам една теорија дека тој постојано гледа и...
 • Кога вампирите станале романтични анти херои?

  Во многу светски култури постојат митови за богови и демони кои пиеле крв. Во средниот век луѓето верувале дека овие демони живеат во мртвите тела и ги тероризираат живите. Овие верувања предизвикаа опсесија со немртвите и хистерија која почна да се шири на литературата, во која се создадоа вампири....
 • Највознемирувачките филмови на сите времиња

  Крв, насилство и изопаченост се теми во многу филмови. Возбудата поврзана со гледање на гладијатори растргнати во борбите некогаш била популарна форма на рекреација. Се чини дека крвожедноста на човештвото е стара колку и самото човештво. Инстинктот за преживување на нашите предци остана во нас до ден денешен. Пред...
 • Мистеријата зад Влашката магија

  Влашката магија е широко позната и луѓе од целиот свет го проучувале овој феномен. Иако голем број експерти ја има истражувано истата, ретко кој може да ја разбере влашката магија и нејзините мистерии кои ги крие од очите на светот. Се работи за “најсилната“ магија во 21. Познато е...