Култура

 • Мистик #13 – Еволуција на врколаците

  Во балканската култура се верувало дека, доколку се изгори кожата на врколакот, истиот ќе биде излекуван од ова „проклетство“....
 • De:sonanz Festival 2016

  10 дена уметност / 10 дена музика / 50+ артисти кои ќе го трансформираат Скопје во епицентар на современата култура. МКЦ Скопје + други локации низ градот. Детални информации за програмата и online продажба на карти:www.desonanz.org Богата и ексклузивна програма под Neo:Trad темата (http://www.desonanz.org/neotrad) предводена од електронскиот мистицизам на...
 • IX Роднокрајни поетски средби

  На 20 април 2016 година (среда), во реновираниот простор на познатата „Сцена 112“ (спроти стариот театар), здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“ ги организира деветтите по ред„Роднокрајни поетски средби“. Станува збор за поетска манифестација која веќе редовно се одржува на различни локации...
 • CO – Fest Happening 31 МАРТ КИНО КУЛТУРА

  CO – Fest Happening 31 МАРТ КИНО КУЛТУРА MK // Fest Happening е фестивал замислен како простор во чија структура на селекција и организирање не е систем на избирање артистички дела, туку систем на веќе избрани учесници. Избраните учесници ќе бидат дел од организиран настан на лабораторија, во која ќе...
 • Што значи да се биде растафаријанец во 21-от век?

  Рас Малекот е локална личност во Кингстон: Тој е побожен растафаријанец, поет, писател, уметник. Тој е сопственик на мала продавница во која ги продава старите записи, плетени капи, сувенири и тоници. Во неговиот скромен дом, без ТВ, водовод или електрична енергија Малекот објаснува што значи да се биде растафаријанец...
 • Океан Пацифик на роденденот на Бла Бла ТВ

  Океан Пацифик на роденденот на Бла Бла ТВ Да ви најавиме дека Pluto’s Doubt нема да настапат на роденденот затоа што еден од членовите на бендот е надвор од земјава но затоа ќе ве информираме дека панк-рок составот Океан Пацифик ќе не удостојат со свое присуство на сцената допринесувајки...
 • Бизарните аспекти на јапонската култура

  Јапонија…ниту една друга земја во светот нема таква традиција, и технологија, запакувани во едно. Феудални самураји кои се судираат со најсовремените компјутери. И покрај тоа што има една од најмасовните економии на планетата, Јапонија е крајно изолирана, а нејзината култура е често погрешно протолкувана од аутсајдери. Ова се некои...
 • Корејски шаманизам – силата во движењето

  Корејскиот шаманизмот опфаќа магија и верски обреди. Во овие обреди фокусот е на индивидуалното искуство на шаманот, како и на наследните способности на шаманот да контактира со духовниот свет, населен со различни шамански богови. Со својата историја од околу пет илјади години, шаманизмот е најстариот систем на верување во...
 • ЏАМБО ФЕСТИВАЛ

    Игор Џамбазов за прв пат Ви го претставува предновогодишното лудило кое ке трае со саати “ЏАМБО Фестивал ” ,празник на урбаната култура,кој ке се одржи во Сабота на 26.12.2015 год. во МЕТРОПОЛИС АРЕНА во Скопје со почеток во 20:00 часот ,влезниците се веке во продажба во МК TICKETC....