луѓе

 • Ги фотографираше истите луѓе пред 40 години и денес, погледнете ја разликата

  Chris Porsz, докторот, кој во 70-тите и 80-тите години на минатиот век се занимаваше со аматерска фотографија, неколку децении подоцна, поточно 40 години подоцна, одлучи да ги рекреира некои од своите омилени фотографии со истите луѓе. Колку се променети во текот на овие 40 години, погледнете во галеријата....
 • Научниците открија за што сонуваат кучињата

  Секој што има куче дома сигурно се запрашал за што сонува нивното милениче, особено кога се трза во сон и испушта чудни звуци. Брка мачки, сонува за убава храна која го повикува да го изеде? Научниците од Харвард неодамна го “пронајдоа одговорот“ на ова фасцинантно прашање. Според нивните истражувања...
 • Ова се најлошите луѓе во светот

  Историјата ги испишува крвавите и бруталните страници на нашите животи исполнети со егоизам сокриен под макијавелизмот и потребата за моќта. Иако постоеле многу лоши луѓе на светот, кои не се запишани во историските книги, некои познати личности биле најпознати токму по својата бруталност, алчност и копнеж за манипулација и...
 • Ликови од цртани филмови базирани на вистински луѓе

  Во светот на анимацијата можностите се бескрајни, но многу ликови од цртаните филмови всушност биле базирани врз основа на вистински луѓе. Од Аладин, чие лице беше обликувано врз основа на Том Круз, до Снежана. Овие анимирани ликови се многу слични на некои познати личности. Снежана и Марџ Чампион Марџ...
 • Зошто ги замислуваме вонземјаните како “мали зелени луѓе”?

  Фразата “мали зелени луѓе” е популарен термин со кој се опишуваат вонземјаните. Оваа фраза со години се појавува во различни научно фантастични приказни, филмови и телевизиски програми поврзани со вонземјанскиот живот. Големо внимание на овие суштества се усмери на 21 април оваа година, кога генералот на армијата на САД,...
 • 11 најдосадни работи во светот

  Во нашата природа е да комуницираме со другите луѓе. Тоа е неизбежно, затоа понекогаш не сме во можност да ги избегнеме луѓето кои не вознемируваат или кои се едноставно досадни. Ова се само неколку досадни ситуации во кои сите се имаме најдено некогаш во животот, ако не и секој...
 • Бизарни ритуали кои се практикуваат и денес

  Вршење на одредени ритуали и практити може да се одвива во тишина, индивидуално изговарање на мантри, молитви и сл., но некои ритуали понекогаш можат да бидат бизарни, болни, па дури и насилни. Ова се некои од најбизарните ритуали во светот. Канибализам и некрофагија Индијанското племе во градот Варанаси по...
 • Зошто е феминизмот добар за мажите?

  „Постигнување на родова еднаквост значи елиминирање на традиционалната идеја за тоа што значи да се биде жена. Тоа, исто така, значи решавање на ограничувањата кои ги дефинираат луѓето,“ пишува Huffington Post. Во исто време, истражувањата покажаа дека родовата еднаквост е добра за економија, сексуален живот и општо среќата. Зошто...
 • Светло, камера, смрт: луѓе кои починале на сетот при снимање на филмови

  Магијата на снимањето на филмовите може да биде волшебна, од акробации и грандиозност до специјални ефекти! Но што се случува кога магијата ќе ја замени трагедијата, односно смрт на сетот? Овие филмови ќе бидат познати во историјата токму поради овој факт – несреќните случаеви кои се случиле при снимање,...