Рим

 • 9 апокалипси кои светот ги преживеа

  Како што секоја година медиумите ни го најавуваат крајот на светот, да не ја заборавиме фамозната 2012 година, кога сите се простивме со јака журка, или кој како, додуше, еве еден преглед на 9-те најпознати апокалипси кои светот ги преживеа до сега. 9. Dust Bowl Апокалиптична суша ги погоди...
 • Култот на Големата Мајка – женски тајни друштва

  Од самиот почеток на човештвото жената беше симбол на плодноста и растот. Поради овие атрибути е развиен култот на Големата Мајка, односно Земјата. Големата Мајка или божица била позната под различни имиња. Најпознати се Инана (Сумер), Изида (Египет), Иштар… Жените во античката Грција имале голема улога во верските култови,...
 • Модерниот свет и не е толку модерен

  Од викторијанските “селфија“ и фејсбукот на стариот Рим, многу модерни движења се всушност само повторувања на историјата. Како што вели поговорката: “На запад ништо ново.“ Селфи Модерната опсесија со автопортрети, ака селфија се врвен израз на нарцизам. Но овој феномен не е измислица од 21-от век. Во викторијанското време,...
 • Европски шампионат во крадење точаци 2015

    Оваа година се случи натпревар помеѓу градовите Рим, Амстердам и Прага каде најбрзо ќе се украде точак. Амстердам освои прво место. На второ место е Рим, а третата утешна награда ја освои Прага. Беше екипата и во Скопје ама пошто точакот беше украден пред да се намести за...