ритуали

 • Потеклото на егзорцизмот-болести прикажани како демони

  Зборот егзорцизам потекнува од грчкиот због “exorkosis“, што значи отколнување. Егзорцизам е обид да се истера демонот или духот од телото на човекот. Егзорцизмот на злите духови најчесто се поврзува со религијата. Се чини дека верување во демони и егзорцизам стана популарно во јудаизмот, во 1-от век. Во христијанството,...
 • Бизарни ритуали кои се практикуваат и денес

  Вршење на одредени ритуали и практити може да се одвива во тишина, индивидуално изговарање на мантри, молитви и сл., но некои ритуали понекогаш можат да бидат бизарни, болни, па дури и насилни. Ова се некои од најбизарните ритуали во светот. Канибализам и некрофагија Индијанското племе во градот Варанаси по...
 • Вознемирувачки ритуали за смртта и бесмртноста

  Со векови луѓето добивале утеха преку извршувањето на ритуали. Религијата е изграден на таа идеја, овозможувајќи им на луѓето да се чувствуваат како да се дел од една поголема целина. Иако идејата е добра, некои од ритуалите во историјата биле прилично темни и застрашувачки. Било да се работи за...
 • Неверојатни и страшни археолошки откритија

  Археологија обично не е толку возбудлива како во филмовите на Индијана Џонс или игрите со Лара Крофт. Археологот може да се справи со римската архитектура, или керамичките садови од средниот век, без да го преминува мостото под кој го чекаат гладните крокодили. Но, пред сите да се окуражите и...
 • 11 илустрации кои го опишуваат животот во канцеларијата

  Многумина од нас поминуваат голем дел од нашите животи во канцеларија, односно на работа. Во секоја канцеларија постојат одредени правила, норми и функции. Нашиот однос со колегите, со шефовите, секојдневните ритуали, ручек, кафе…Но во некои ситуации можеме сите да се препознаеме, бидејќи се универзални. Овие 11 илустрации совршено го...
 • Постојат ли натприродни сили?

  Денес можеме да пронајдеме многу сериозни научни трудови кои експериментално го потврдуваат, барем делумно, постоењето на натприродните моќи и магискиот свет. Дури и модерната наука признава дека во природата постојат многу работи кои нè опкружуваат и кои во основа му припаѓаат на светот на нематеријалните, таинствените и необјаснивите сили....
 • Корејски шаманизам – силата во движењето

  Корејскиот шаманизмот опфаќа магија и верски обреди. Во овие обреди фокусот е на индивидуалното искуство на шаманот, како и на наследните способности на шаманот да контактира со духовниот свет, населен со различни шамански богови. Со својата историја од околу пет илјади години, шаманизмот е најстариот систем на верување во...
 • Руни – древни симболи на мистерија и магија

  Руните се знаци кои најверојатно се создадени од Готите во првиот век, а кои првично биле во практична употреба кај германските и англо-саксонските народи. Скандинавските варијанти се познати како “Futhark“. Името “Runa“е изведено од коренот на зборот “Run”, што значи “тајна” или “шепот”. Во балтичките јазици овој збор значи...
 • Мистеријата зад Влашката магија

  Влашката магија е широко позната и луѓе од целиот свет го проучувале овој феномен. Иако голем број експерти ја има истражувано истата, ретко кој може да ја разбере влашката магија и нејзините мистерии кои ги крие од очите на светот. Се работи за “најсилната“ магија во 21. Познато е...