тема

 • Како ќе изгледаат луѓето за 1000 години?

  Животот постојано се менува и прилагодува, па е логично да се претпостави дека и луѓето еден ден, да кажеме, за 1.000 години, ќе ја сменат својата физиономија, додуше, ако преживееме. Постојат многу претпоставки за тоа како нашиот вид ќе изгледа во иднината. Велат, ќе имаме поголеми очи, подолг животен...
 • Вонреден повик за поезија на тема #поплава

  Вонреден повик за поезија на тема #поплава   Глобалното движење „100 Илјади поети за промена“ Македонија ги повикува сите поети да споделат своја поезија на тема „#ПОПЛАВА“. Социјално ангажираната поезија како современа алатка е од исклучителна важност за подигањето на свеста кај граѓаните за сите (не)природни несреќи кои ни...
 • Најамбициозните филмови на сите времиња

  Во оваа ера на блокбастери стравот од оригиналноста и повторување на идеите лесно може да се заборави. Додека филмовите се разликуваат во однос на жанрот, темата и изведбата, речиси сите имаат една заедничка работа – голема амбиција. Ова е листа на најамбициозните филмови на сите времиња. Бен Хур (1959) Режисер...
 • Девет историски митови кои не се вистинити

  Историјата е тема која засекогаш ќе биде контроверзна. Историчарите се согласуваат во интерпретацијата и проценките на речиси секој случај, процес, или личност. Сепак, во некои случаи, некои работи се општо прифатени како “факти”, а всушност се сосема неточни. Ова се девет историјски митови кои не се вистинити....
 • Најдобрите филмови кои ја опишуваат опсесивната љубов

  Опсесивна љубов која води кон пропаст е главна тема на многу филмови на ова листа, но исто така, листата содржи и филмови полни со нежност. Оваа амбивалентност на љубовта постојано ги мачи режисерите. Овие филмови се занимаваат со сексуални истражувања, неприлагодени групи на луѓе, социјални борби и чувство на...
 • Познати забранети и цензурирани песни

  Секс, насилство, дрога, политика, религија или едноставно гласна бучава, сите овие работи се основа за музичка цензура. Дали се работи за референцирање на табу тема, предизвикување на владата и комерцијализација или само пореметување на маси, музичарите имаат моќ над слушателите. Со текот на годините многу познати песни биле забранувани...
 • Ангеловски: Предавање на тема канабис – пријатно изненадување, но и недостатоци

  Ангеловски: Предавање на тема канабис – пријатно изненадување, но и недостатоци !? КО ПО ОБИЧАЈ У МАКЕДОНИЈАВА НАША СПЕЦИЈАЛИСТИ И  ЕКСПЕРТИ НАСЕКАДЕ, САМО ТИЕ ШТО НАВИСИТНА ЗНААТ ТРЕБА ДА МОЛЧАТ 🙁  Активистот Давор Ангеловски од Здружението „Зелена алтернатива“ со писмо се обраќа на сите поддржувачи на ова здружение, но...
 • Најлошите филмски адаптации на книги

  Книгите и филмовите се два различна медиума кои имаат различни барања за да се раскаже приказната. Книгите го имаат луксузот да ја раскажат одредената тема или опис на повеќе страници, додека филмовите го немаат овој луксуз. Ретко кога сите детали од книгите можат да се прикажат во филмските адаптации...
 • КОНТРА КАДАР 03 – The Golden Dream 29 ФЕБ.

  Kontra Kadar SK.03 – The Golden Dream, тема: Бегалците – патот низ Македонија За полесно да го сфатиме размерот на диструкција во Сирија, процентуално ќе го прилагодиме на македонски услови. Значи, доколку војната се случуваше во Македонија, ситуацијата ќе беше ваква: Популација……………..2.000.000 Жртви……………..…..……30.000 (од кои повеќето цивили) Бегалци………………..….450.000 (околу 15...