цртежи

 • Изложба на Драгољуб Бежановиќ-Бежан

  Во галеријата на МКЦ – изложба на слики, цртежи, фотографии, објекти, ситна пластика и перформанс на Драгољуб Бежановик-Бежан, насловена „Back 70th“. Изложба на Драгољуб Бежановик-Бежан Изложба на Драгољуб Бежановиќ-БежанВо галеријата на МКЦ – изложба на слики, цртежи, фотографии, објекти, ситна пластика и перформанс на Драгољуб Бежановик-Бежан, насловена „Back 70th“....
 • Мистериозните фигури од Винча се доказ за постоењето на вонземјаните?

  Според многу истражувачи античката култура на Винча ги рефлектира вонземските посетители, богови, кои дошле од небото да ја изградат цивилизацијата и да ја поделат со луѓето потребната технологија. Постојат многу шпекулации за постоење на вонземските суштества и нивните контакти со древните цивилизации во далечното минато. Примери за ова можат...
 • Морничави баења од исландската книга на магии

  Sorcerer’s Screed е книга на магија напишана од Jochum Magnus Eggertsson (1896 – 1966), исландски писател и поет кој се нарекувал себеси Skuggi (сенка). Тој тврдел дека поседува 27 страници од изгубената книга на магии. Помина 30 години во истражување на нордијската магија и цртежите од старите ракописи. Овие...
 • Rammstein издава бокс-сет

  Во чест на 21-годишнината на бендот, Rammstein во продажба ке ја пушти колекцијата “XXI” винил бокс-сет кој ке содржи 6 ре-мастеризиарани студиски албуми на бендот, оригинални цртежи и брошури, а како посебен додаток тука има и двоен албум со симболично име “Raritäten” кој содржи до сега необјавени верзии од нивните песни. Овој...
 • „Цртежи кои никогаш не би ги изложил“ – изложба на Владимир Лукаш

    02 октомври, петок во 20.00 часот  Отворено Графичко Студио – Музеј На Град Скопје – Изложба на ружни цртежи или за волкот кој црташе боље на 5 години: Панкерска изложба во два дела – Делата на Владимир Лукаш ни се одамна познати композиции од цртеж и проза, боја,...